Saveti za funkcionalniji dom

by | December 30, 2022
funkcionalniji dom

Nameštaj po meri omogućava vam kreativan pristup pri uređenju doma. Zaboravite klasične elemnte i svoje vizije pretvorite u stvaran prostor koji ćete obožavati.

 

Otvoren plan za funkcionalniji dom

Otvoren plan je jednako zastupljen i u velikim i u malim stanovima. Međutim, u malim kvadraturama često moramo da se poslužimo nekim dizajnerskim trikovima da bi prostor bio lep i funkcionalan. U ovom slučaju, vlasnici stana su između kuhinje i dnevnog boravka formirali trpezarijski prostor koji su akcentovali drvenim pločama na plafonu i letvicama koje su postavili na dva mesta – u vidu pregrade između kuhinje i dnevnog boravka i na zid tačno u širini trpezarijskog stola.

Lođa kao radni prostor

Ako vaš stan ima lođu lako je možete preurediti u vrlo koristan prostor. Za početak neophodno je zastakliti otvor, a različiti sistemi prozora će vam obezbediti mogućnost prozračivanja i dovoljno osvetljenja. Varijante na temu uređenja lođe ima pregršt i pitanje je samo koliko ste maštoviti i kakav ste prostor zamislili. Uglavnom je to mesto za odmor i druženje uz kafu pa stoga treba da bude udobno.

U ovom primeru vidimo kako je mala lođa pretvorena u prijatan radni i trpezarijski prostor. Benefit je svakako predivan pogled dok ispijate prvu jutarnju kafu. Nije potrebno mnogo elemenata nameštaja da bi prostor bio funkcionalan, važno je postaviti ih tako da se mogu koristiti u različitim prilikama. Zid uvek možete iskoristiti za postavljanje polica sa dekorativnim stvarima ili zatvoreni ormarić za odlaganje.

Funkcionalniji dom – kreativnost je važna

Mladi su ti koji uglavnom vole neobično uređene prostore. Kreativnost je osnova njihovog stila, a uz vešte majstore sposobni su da urede enterijer na do sada neviđene načine. Običan kutak pretvoriće u udobno i ležerno mesto, što za njih predstavlja glavnu asocijaciju kada je reč o boravku u stanu. Na fotografiji možete videti odličan primer kako je uz predvorje kreiran prostor za udobno čitanje i slušanje muzike. To vas može podstaknuti da na isti način preuredite svoj kutak ili inspirisati da i vi budete kreativni pri uređenju.

Boje su poželjne

Boje su idealne kada želite da kreirate zanimljiv i unikatan prostor, posebno ako se odlučite da ona dominira prostorom. U ovom slučaju radi se o klupi koja je deo ugradnog ormara, ali je vrlo istaknuta jarkožutom bojom. Definitivno je zanimljivo što su svi elementi, od jastučića pa do knjiga, istog kolorita i tako stvaraju celinu. Tu je i lampa u istoj boji koja upotpunjuje priču o kutku za čitanje.

 

Borjana Božić

in4mal/gettyimages