Stilovi uređenja enterijera: Koje su njihove karakteristike?

by | June 1, 2023
Stilovi uređenja enterijera

Ako se niste bavili uređenjem i dekorisanjem do sada, možda ne znate da postoje razni stilovi uređenja enterijera. Evo koje su njihove karakteristike.

Stilovi uređenja enterijera: Karakteristike

Svaki stil uređenja ima posebne osobine po kojima je prepoznatljiv. Međutim, odabir stila u kome ćete urediti vaš dom je usko povezan sa vašom ličnosti. Odaberite stil u koji možete utkati i sebe da bi vaš dom bio savršen. Evo šta treba da znate o ovim stilovima.

Instagram foto konkurs – “Najlepši kutak u domu”

Moderni i savremeni stil

Stilovi su poprilično slični jer su vezani za tehnologiju i inovaciju, pa ćete u ovakvom domu često videti veliki broj aparata i tehničkih pomagala. Međutim, moderni stil karakterišu ravne i jednostavne linije, dok je u savremenom stilu fokus više na oble i organske oblike.

Stilovi uređenja enterijera: Minimalistički

Minimalistički stil podrazumeva enterijer bez mnogo ukrasa i detalja. Ovakvi prostori su dizajnirani pod motom: “Manje je više”. Dakle, u prostorijama se uglavnom fokusirate na ono što je neophodno. Minimalistički stil ostavlja utisak čistog i urednog prostora zbog čega je veoma popularan.

Industrijski stil

Ovakav tip uređenja enterijera je idealan za one kojima ne smetaju nesavršene završne obrade i koji vole opuštenu atmosferu. U ovakav stil se uklapaju lampe sa izloženim sijalicama i kablovima, upotreba crne i bakarne boje, kao i šine sa reflektorima i masivni betonski delovi.

Stilovi uređenja enterijera: Rustikalni

Ukoliko ste ljubitelj prirode, onda je ovo idealan način da je unesete i u svoj dom. Obično se u ovakvim enterijerama biraju završne obrade sa drvetom i prirodnim materijalom poput raznih vrsta vlakana. Osim što je šarmantno, ovo unosi udobnost u atmosferu doma.

Klasični stil

Za one koje vole složenije oblike, idealan izbor je klasični stil. U ovakvim prostorima se oseća doza elegancije, a najčešće su masivni  lusteri u centru pažnje. Takođe, ceo nameštaj je uglavnom u velikim dimenzijama dok se za boje obično biraju nijanse smeđe i bež.

Za koji god stil da se odlučite, važno da je da u vaš dom unesete i deo sebe i ostavite lični pečat. Naravno, moguća je i kombinacija nekoliko stilova, ali bi u tom slučaju bilo najbolje da se konsultujete sa stručnjacima kako vaš dom ne bi poprimio smešan izgled. Srećno!


Snežana Vranić

in4mal / GettyImagesPlus