Kako da tamne prostorije učinite svetlijim?

by | August 14, 2023
tamne prostorije učinite svetlijim

Prostor sa malo svetlosti ume da stvori tešku i mračnu atmosferu, a to svakako nije nešto što želite u svom domu. Kako da tamne prostorije učinite svetlijim? 

Tamne prostorije učinite svetlijim: Ovi trikovi su zlata vredni

Svetlost i osvetljenje je važan deo svakog doma. Međutim, nekada jednostavno nema dovoljno svetlosti u prostoriji kojoj je to neophodno. Srećom, postoji nekoliko trikova koje možete da isprobate kako bi vaša prostorija izgledala svetlije.

Koji tip osvetljenja je najzdraviji za oči: Izaberite idealnu sijalicu

Bela boja zidova i plafona

Čista bela boja je najbolja opcija kako bi prostorija dobila na svetlosti. Ova nijansa zbog svetlih tonova prostor vizuelno čini većim i osvežava ga, čineći ga svetlijim i prostranijim.

Tamne prostorije učinite svetlijim: Nameštaj sa otvorima

Nameštaj koji ima otvore i providne police učiniće vaš prostor otvorenijim i svetlijim. Naročito ako odaberete nameštaj u svetlim nijansama. Takođe, možete koristiti pregradne police umesto zidova između prostorija koje mogu biti spojene i na taj način ćete one propuštati svetlost iz druge prostorije.

Velika ogledala

Velika ogledala su takođe sjajan alat da osvetlite prostoriju. Ukoliko imate male prozore u sobi, postavite ogledalo tako da svetlost dopire do njega. Na taj način, on će reflektovati svetlost i u prostoriju i činiti je svetlijom.

Tamne prostorije učinite svetlijim: Staklena sobna vrata

Ukoliko nemate veliki broj prozora u sobi, pustite da u sobu uđe svetlost iz sporedne prostorije. Vrata koja su staklena, makar i samo jednim delom dodaće svetlosti u dovoljnoj meri. Naravno, ne moraju biti u pitanju skroz prozirna stakla, naročito ako je spavaća soba u pitanju. Možete odabrati razne vrste stakla.

Svetli dodatak na tamnom podu

Ako ste osuđeni na tamni pod u prostoriji, unesite i kontrastni beli dodatak. To može biti sofa ili tepih. I nemojte da strahujete od belog tepiha i brzog prljanja. Zarad svetlije sobe, češće pranje tepiha nije velika cena.

Uz ovih nekoliko stvari učinićete svaku prostoriju svetlijom i svežom. Više svetlosti unosi i bolju energiju u vaš prostor, stoga nemojte oklevati.


Snežana Vranić

Vanit Janthra/GettyImagesPlus