Trendovi koje ne treba pratiti: Izgledaju dobro samo na fotografijama

by | July 24, 2023
Trendovi koje ne treba pratiti

Koji su to trendovi koje ne treba pratiti? Kada planiramo renoviranje, često tražimo inspiraciju u časopisima i društvenim mrežama. Ali mnoge ideje odatle ne funkcionišu tako dobro u stvarnosti.

Trendovi koje ne treba pratiti: Uopšte nisu praktični…

1. Otvorene police u kuhinji

Malo je verovatno da će iko biti zadovoljan prašinom kao začinom za sva jela, a sa otvorenim policama to je neizbežno. Pored toga, moraćete stalno da razmišljate o izgledu ovih polica: kakvo posuđe odabrati da se dobro slaže sa kuhinjom i ne pokvari utisak, kako ga urediti.  Ove probleme ćete izbeći ako ugradite zatvorene viseće ormare.

Članak se nastavlja posle reklama

2.Mermerne radne ploče

Takve radne ploče u početku izgledaju lepo, ali nisu baš praktične. Mermer je prilično mekan materijal i nećete imati vremena da trepnete, jer će biti prekriven ogrebotinama i mrljama. Ako kuvate retko, onda je ova opcija pogodna za dekorativnu kuhinju. Ali ako ste svaki dan u kuhinji, brzo ćete se razočarati. Kvarc je jači i manje porozan, pa se mrlje mnogo lakše čiste. Hranu možete rezati nožem direktno na radnoj površini od ovog materijala.

3. Frižider u boji

Članak se nastavlja posle reklama

Ovi modeli su obično skuplji od običnih, ali ulaganje nije uvek opravdano. Frižider će morati da se briše vrlo često, jer će biti vidljivi otisci prstiju. A ako odlučite da izvršite popravke, onda zbog takvog frižidera više neće biti moguće eksperimentisati sa stilom: u svakom slučaju, to će kuhinji dati industrijski izgled. Posebnu pažnju treba obratiti na uređaje od nerđajućeg čelika sa crnim premazom. Lako se grebu, a oštećenje se više ne može popraviti.

4. Sofa sa velur presvlakom

Članak se nastavlja posle reklama

Boje na velur presvlakama izgledaju dublje i zanimljivije nego na drugim materijalima. Ali ako ne posvetite dužnu pažnju takvoj sofi, onda će brzo izgubiti izgled. Velur privlači prašinu i dlake kućnih ljubimaca. Osim toga, ne treba da bude izložena direktnim sunčevim zracima jer će brzo izbledeti. Takođe brzo upija vlagu, pa se mrlje moraju odmah ukloniti.

5. Trendovi koje ne treba pratiti: Beli nameštaj

Članak se nastavlja posle reklama

Bele sofe i drugi nameštaj u istoj boji su pravi magnet za prljavštinu. Malo je verovatno da ćete u takvoj prostoriji moći da se potpuno opustite jer ćete sve vreme brinuti o tome da se ne zaprljaju. Ako želite da ukrasite sobu belim detaljima, izabereite predmete koji se lako čiste i peru.

6. Crni podovi

Članak se nastavlja posle reklama

Kontrast tamnih podova i svetlih zidova i nameštaja može izgledati prelepo, ali u praksi takav premaz predstavlja preveliki problem. Svaka mrlja ili prašina na njemu odmah upada u oči. A ako nemarno pomerite stolicu ili sto, preostala ogrebotina će služiti kao stalni podsetnik na ovo. Pod od svetlog drveta takođe se zaprlja i izgrebe, ali sve ove nesavršenosti na njemu nisu toliko uočljive.

7. Stakleni sto

Ovaj sto izgleda elegantno, ali ako pogledate izbliza, videćete mnogo tačaka na njemu, a posebno otisaka prstiju. Da bi sto izgledao uredno, moraće se često brisati. U ovom slučaju morate pažljivo odabrati sredstva za čišćenje i krpe: ako su pregrubi, na staklu će se pojaviti  ogrebotine. A u kući u kojoj žive deca i kućni ljubimci, takav sto će takođe postati izvor opasnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Nisko postavljeni viseći lusteri

Niska lampa, koja visi skoro do samog stola, na fotografiji izgleda predivno. Ali sedenje i jelo za takvim stolom je neprijatno. Pored toga, luster se lako ošteti, a u najboljem slučaju ovo će biti jedino razočaranje. U najgorem slučaju, možda ćete se čak i povrediti. Dizajneri veruju da luster treba da visi najmanje dva metra iznad poda. A ako želite da ga okačite iznad stola, onda bi rastojanje do njega trebalo da bude najmanje metar.

Članak se nastavlja posle reklama

Ranka Bulatović

Robert Daly/gettyimages.co.uk