Budite moderni – 3D zidni paneli od filca

by | March 12, 2014
Filcani 3D paneli

Ovaj zanimljiv zid ne samo što će izgledati fenomenalno u svakom enterijeru, on ima i veoma važnu ulogu – može da bude efikasan zvukoizolator.
Bez obzira da li volite da svirate ili da slušate glasnu muziku, ovakav tretman zida će vam sigurno omogućiti da uživate u svom hobiju. Osim toga, zid koji obradite izgledaće zaista trendi i interesantno. Trebaće vam:

– filc
– lenjir
– skalpel
– plastični nož ili sličan predmet sa tupom ivicom
– podloga za sečenje
– lepak

Filcani 3D paneli slika 2

Materijal se uglavnom može naći u hobi-radnjama ili se može improvizovati. Kada je u pitanju lepak možete kupiti lepak za tapete i napraviti mnogo gušću smesu nego za tapete kako bi lepak bolje držao filc koji je ipak malo teži od papira. Takođe, možete pokušati da nađete specijalni lepak za zid što bi možda bila i bolja opcija od gusto umućenog lepka za tapete.

1. korak

Izmerite zidnu površinu kako biste znali koliko filcanih panela će vam biti potrebno da je prekrijete. Dimenzije panela možete sami odrediti ali mi preporučujemo da ne izaberete panele premalih dimenzija. Ukoliko ste nabavili filc u formatu A4 lista papira, i ukoliko nameravate da prekrijete veću površinu, nije čak ni potrebno da listove filca sečete.

Filcani 3D paneli slika 3

2. korak

Isecite filc u željene dimenzije panela, najbolje da to bude 15×15 cm. Nemojte brinuti ako paneli nisu potpuno savršeni, kada dođe do krajnje obrade, ovo se neće primetiti. Plus, filc uvek ima male nesavršenosti oko kojih se prosto ne možete brinuti.

Filcani 3D paneli slika 4

3. korak

Duž dijagonale, koristeći lenjir, utisnite liniju po kojoj ćete savijati filc. Ovo se radi da bi savijanje bilo lakše i preciznije.

VAŽNO! Savijajte filc samo u jednom pravcu i nemojte preterati.

Ukoliko se filc potpuno prelomi samo će se opustiti preko zida, neće se držati u jednom položaju već će izgledati oklembešeno.

Filcani 3D paneli slika 5 Filcani 3D paneli slika 6

4. korak

Nanesite lepak na panel i pozicionirajte ga na zidu. Kada nanosite lepak budite brzi kako ga filc ne bi upio pre nego što zalepite panel na zid. Kada je panel na zidu, pridržite ga 15tak sekundi kako ne bi klizio ili spao sa zida. Filcani paneli se mogu i papirnom samolepljivom trakom fiksirati na zid. Na početku će se lepak možda provideti kroz filc, ali ne brinite, kako se lepak počne sušiti tako će i trag lepka nestajati.

Filcani 3D paneli slika 7

5. korak

Lepite panele na zid pazeći da se ivice spajaju. Možete pokušati da mestimično postavljate panele i tako stvorite „pikselizovani“ zid, ili, u odnosu na to kakav je vaš prostor oblepiti ceo zid filcom.

Filcani 3D paneli slika 8 Filcani 3D paneli slika 9 Filcani 3D paneli slika 10 Filcani 3D paneli slika 11Filcani 3D paneli slika ‚12

Ukoliko želite malo drugačiji izgled, možete pokušati sa debljim filcom, čak talasastim kartonom, manjim kvadratima ili čak različitim oblikom i pozicijom panela. Primer koji smo vam prikazali je izrađen na obojenom, akcentovanom zidu u prostoriji. Ukoliko bi se isto radilo na belom zidu rezultat bi bio suptilniji i prostoru bi se dodalo više teksture.

Izvor: design-milk.com