Krečenje doma u crveno: 6 stvari koje morate znati pre ove odluke!

by | 13 septembra, 2022
krečenje boja u crveno

Krečenje doma u crveno može da ode u dva pravca: Da bude pun pogodak ili prava katastrofa. Evo šta treba znati pre ove odluke.

Nakon što ste pregledali mnoštvo sanjivih domova intenzivnih boja, možda ćete biti inspirisani da izaberete smele nijanse, kao što je trešnja crvena ili fuksija. Ali pre nego što krenete da bojite dom u crveno, morate da znate ovo: smele boje poput crvene su teže za farbanje od drugih!

Zašto je krečenje boja u crveno teže?

Baza nije dovoljno jaka

Kada kupujete boju u prodavnici, limenka se često meša iza pulta. Boja se dodaje beloj ili uljanoj bazi da bi se stvorila nijansa. Problem sa crvenom bojom mnogih brendova – posebno kompanija koje pokušavaju da smanje troškove – je u tome što nijansa zapravo nema toliko boje. Naime, boja je skoro  kao prozirno ulje, i u njega sipaju gomilu nijansi. Međutim, nijansa ne prekriva površine baš dobro. Biće potrebno više slojeva, (čak četiri ili pet), što može biti pravi izazov.

Izgleda neujednačeno kada je suva

Nijansa takođe ne pokriva ravnomerno površine. Kada dodajete više slojeva, boja će se osušiti i biti sjajna, ali čak i postizanje tog sjaja može biti izazov. Boja bi mogla biti dobra, ali sjaj može biti neujednačen.

Krečenje doma u crveno kao profesionalac

Izaberite boju sa crvenom bazom

Iako mnoge kompanije za farbanje ubacuju previše nijansi u masnu bazu, neke prave crvenu boju sa pravom crvenom bazom.

UNESITE BOJU KROZ DETALJE

Sivi prajmer

Korišćenje belog prajmera ispod crvene boje može dovesti do ružičaste nijanse. Da biste dobili pravu tamniju crvenu koju želite, preporučuje se korišćenje tamnijeg prajmera. Upotreba sivog prajmera će učiniti dve stvari: zatamnićete zid  i drugo, zapečatiće zid tako da će vaši završni premazi izgledaju ujednačenije u smislu sjaja i konzistencije boje. Ako ne zapečatite pravilno zidove, neravnine su veoma vidljive sa tamnom nijansom poput crvene.

Spojite sve poteze četkicom sa valjkom

Sa tamnom bojom kao što je crvena, želite da imate što manje poteza četkicom jer će se reflektovati drugačije nego što će to činiti valjak. Nakon sečenja oko prozora i obrezivanja četkom, profesionalci preporučuju da uzmete najmanji valjak koji možete da nađete i da kotrljajte što bliže ivici okvira prozora i obrezujte koliko god možete. Ako ne pređete valjkom tamo gde ste četkom, na zidu će biti vidljivi potezi četke. Izbegavajte obrise!

Držite dosledan smer valjka

Konačno, kada valjate zidove, uvek želite da završite u istom pravcu. Drugim rečima, uverite se da je smer valjka konzistentan na vašem gornjem premazu. Ako se farba odozgo nadole od plafona do podnožja , kada se premest  valjak na sledeći deo, nastavite istim potezom. Ako to ne učinite valjak će ostavljati različitu ivicu u svakom pravcu i biće primetno neujednačen.


ArturNyk/iStock/Getty Images Plus via Getty Images