Savršena dekoracija: Papir-maše činija

by | April 19, 2023
Savršena dekoracija: Papir-maše činija

Najbolji deo u pravljenju papirne činije je to što možete da prilagodite njenu veličinu i boju tako da savršeno odgovara vašem domu, a istovremeno se i zabavite.

 

Papir-maša činija: Kako je napraviti?

Papir-maše činije su postale vrlo dekorativne kao kućna dekoracija. Lako je shvatiti zašto — skulpturalni oblik i lepa tekstura privlače svu pažnju. Osim toga, imaju divan zanatski kvalitet jer je svaki komad jedinstveno ručno izrađen. Iako biste je lako mogli kupiti, možete je i sami napraviti. To je veoma laka (i zabavna!) „uradi sam“ zanimacija u kojoj čak i deca mogu da pomognu.

Korak 1

Dodajte papir-maše u veliku posudu za mešanje, a zatim dodajte malo po malo vode. Mešajte, nastavljajući da dodajete vodu po potrebi, dok ne dobijete konzistenciju poput testa.

Korak 2

Pokrijte posudu koju koristite kao kalup plastičnom folijom. Ovo će olakšati uklanjanje papirne-maše iz kalupa kada se osuši.

Korak 3
Papirnu smesu postaviti oko celog kalupa, stvarajući sloj debljine oko 1-2 cm.

Korak 4
Stavite veliku šaku papirne mase na dno posude i oblikujte je tako da stvorite podnožje. Uverite se da ste zagladili ivice činije da biste stvorili besprekoran izgled.

Korak 5
Postavite papir-maše oko gornjeg oboda posude, stvarajući trakastu ivicu.

Korak 6
Pustite da se posuda osuši dan ili dva. Posvetliće u boji, a olakšati u težini kako se bude sušila.

Korak 7
Kada se posuda potpuno osuši, lagano protresite i povucite je da biste je oslobodili iz kalupa.

Korak 8
Možete ostaviti posudu kakva jeste ili je obojiti bilo kojom bojom. Na ovom primeru upotrebljena je svetlobež nijansa kako bi se dobio rustičan izgled.

Vaša posuda je spremna za upotrebu, za odlaganje raznih sitnica, ključeva, nakita.


Borjana Božić

Tabitazn/gettyimages