Uređenje kućne kancelarije: Saveti za veću produktivnost

by | December 29, 2022
Uređenje kućne kancelarije

Uređenje kućne kancelarije postalo je ključno još od pandemije koronavirusa. A danas, većina nas i dalje radi od kuće. Evo kako urediti radni prostor za više produktivnosti.

Provođenje sati radeći na kauču, na kuhinjskom ostrvu ili u drugim oblastima koje nisu optimizovane za vašu udobnost možda neće biti najproduktivnija stvar. Na primer, istraživanja su pokazala da je kvalitet našeg unutrašnjeg okruženja usko povezan sa produktivnošću i zadovoljstvom na poslu.  Slično, kao što nas nova odeća za vežbanje može motivisati da češće idemo u teretanu , feng šui kućna kancelarija može nam pomoći da radimo efikasnije.

Da bismo rasvetlili ovu stvar, obratili smo se stručnjaku za feng šui Lauri Serano . Ona je podelila svoje savete o tome kako da optimizujemo našu kućnu kancelariju za veću motivaciju, produktivnost i kreativnost . Spremni da pokrenete svoj radni prostor? Primenite ove feng šui principe dizajna kućne kancelarije i ostvarite povećanje produktivnosti koje vam je potrebno.

Članak se nastavlja posle reklama

Uređenje kućne kancelarije

Postavite svoju nameru

Prva stvar je prva: Šta tačno pokušavate da postignete kada ste u svojoj kućnoj kancelariji? Pre nego što uredite bilo kakav nameštaj, zapitajte se: „ Koja je funkcija moje kućne kancelarije?“. Na primer, da li nameravate da većinu svog vremena provedete u pisanju, marketingu, veb dizajnu ili računovodstvu? Ili ste možda više okrenuti umetnosti ili muzičkoj produkciji? Pitajući se šta ćete raditi u svojoj kućnoj kancelariji počinje da stvara jaku osnovu unutar energetskog polja vaše kancelarije.

Zatim uklonite nepotreban nered i izaberite nameštaj koji doprinosi vašoj produktivnosti i fokusu dok ste u tom prostoru. Ponekad je manje više. Kada dobijete odgovor na to početno pitanje, zapitajte se: „ Koliko komada funkcionalnog nameštaja mi je zaista potrebno u mojoj kancelariji?“. Ulaganje vremena u uspostavljanje kancelarijskog okruženja koje govori o nivou poštovanja, motivacije i rasta koji zamišljate za sebe je jedan od najboljih i najlakših načina da unesete dobru feng šui energiju u svoj prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Postavite svoj sto na komandnu poziciju

Razmislite o tome gde da najbolje pozicionirate svoj radni sto i da odatle gradite napolju. Ona savetuje da svoj sto postavite na najbolju komandnu poziciju u vašoj kućnoj kancelariji. Prema feng shui principima, to bi moglo značiti da imate čvrst zid iza sebe, kao i neke biljke (poznate i kao drveni element) za podršku. Uspostavljanje komandne pozicije omogućava vam da bukvalno, energično i metaforički vidite i osetite kome se i kakve prilike približavaju, objašnjava Serano.

Na ovaj način, pozicioniranje vašeg stola moglo bi da simbolizuje izbegavanje saradnje sa nekorisnim poslovnim partnerima i potpisivanje ugovora ili sporazuma koji su jednostrani.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, pokušajte da ne postavljate sto ispod plafonskih greda, ventilatora ili blizu izbočenih ivica zida. Ovo su indikacije “ša” energije ili či-ja koji iscrpljuje život. Simptomi iz perspektive feng šuija mogu se prepoznati kao osećaj umora, nefokusiranja ili lako emocionalno aktivirani.

Međutim, nema potrebe da budete potpuno uređeni u uređenju vašeg stola, „jer morate da se upoznate sa svojom kancelarijom da biste videli koje oblasti omogućavaju najbolju komandnu poziciju i nastavite odatle. Kada imate jasniju viziju funkcije vaše kancelarije i shvatite koji komadi nameštaja su vam potrebni, možete uspostaviti raspored nameštaja.

Članak se nastavlja posle reklama

Uređenje kućne kancelarije- Fokusirajte se na funkciju

Kada planirate svoj kućni kancelarijski prostor, razmišljajte praktično. Ne zaboravite da uzmete u obzir funkciju kancelarije i budite odlučni u pogledu vrste i količine nameštaja koji je potreban. Ovo će vam uštedeti vreme, novac i smanjiti stres. Investirajte u kancelarijsku stolicu za podršku, posebno ako planirate da sedite nekoliko sati dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

Radni prostor ne treba da ima previše funkcija, jer to može zatrpati vaš sto i prostor u glavi. Još jedan problem u procesu feng šuinga je deljenje kućne kancelarije sa previše ljudi. Naučite da postavite zdrave granice. Imao sam klijente koji su delili svoj kancelarijski ormarić za dokumente, sto i druga sredstva za skladištenje sa svojom decom. rezultat? Igračke, crteži i domaći zadaci preuzeli su njihovu kancelariju, stvarajući nered ometanja sa ograničenim prostorom za skladištenje.

Unesite energiju i svetlost

Postoji nekoliko feng šui principa koje možete pratiti da biste uneli više energije u svoj prostor. Uverite se da imate dobru cirkulaciju vazduha. Kada je lepo vreme, slobodno otvorite prozore, a ako ne možete, razmislite o kupovini prečistača vazduha (naročito ako vaša kućna kancelarija nema prozore).

Članak se nastavlja posle reklama

Pokazalo se da omogućavanje prirodnog svetla da prodre u kancelariju povećava produktivnost, prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Sleep Medicine . Ako ste u mogućnosti da uspostavite komandnu poziciju koja vam omogućava da budete podržani čvrstim zidom, vidite vrata kancelarije bez prepreka i imate pogled spolja, to je trostruka pobeda. Dajte sve od sebe da izbegnete lociranje kućne kancelarije u podrumu.

Biljke

Dodavanje pravih biljaka poboljšava svaku kancelarijsku energiju prirodnim čišćenjem vazduha, smanjenjem stresa i poboljšanjem komunikacije. Bambus, bostonska paprat, engleski bršljan i drveće gume su odlične opcije. Uključujući nekoliko slika članovi porodice koji vas podržavaju ili drugi pojedinci koji vas inspirišu je još jedan sjajan pojačivač energije.

Skladištenje

Rešavanje vaših potreba za skladištenjem i ograničavanje vizuelnog nereda mogu povećati vašu produktivnost. Razumite upotrebu svoje kancelarije i znaćete koja vrsta skladišta je potrebna. Da li je potrebno da imate štampane kopije? Ako jeste, ormarići za datoteke i ormari obično nude odličan prostor za skladištenje. Možda je najbolja polica za knjige sa niskim sjedenjem ili jednostavna polica uz zid. Ako želite da se više povežete sa digitalnim dobom, može da čuva datoteke na vašem računaru i na spoljnom disku.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada ste u nedoumici, zadržite ono što vam treba i otpustite ono što vam nije potrebno. „Ovo može zvučati elementarno, a ipak je to izuzetno moćna navika koja prevazilazi vaša fizička, mentalna, emocionalna i energetska tela.

Boje i materijali i uređenje kućne kancelarije

Pravougaoni drveni sto je obično najbolja preporuka u feng šuiju. Materijal unosi prirodnu energiju u vaš prostor, a istovremeno neguje hranljiv i živahan kvalitet energije. Ako više volite stojeći sto, razmislite o istraživanju drvenog dizajna. Generalno, veličina, stil i boja zavise od ukupne strukture sobe i predviđenog kancelarijskog okruženja. Kao sporedna napomena, možda biste takođe želeli da razmislite o kupovini stola koji ima mekane ili zaobljene ivice – čak i ako je u pravougaonom ili L-obliku dizajna.

Članak se nastavlja posle reklama

Što se tiče izbora boja, to zavisi od vašeg posla. Uopšteno govoreći, kancelarijski prostori koji zahtevaju pisanje, matematiku i nauku imaju koristi od boja zidova u nijansama plave, zelene ili čak bež. One se smatraju jakom pozadinom boja. Odatle možete da naglasite kancelariju umetničkim delima, osvetljenjem , biljke, prostirke i sve ostalo što vam je potrebno da biste postigli najbolji fokus i produktivnost. Pa ipak, ciljajte na ono što se naziva „harmonična saradnja boja“. Da biste povećali energiju u prostoriji, primenite dodire toplih boja kao što su crvena, žuta i narandžasta – to su sjajne boje za kreativnost.

Kućna kancelarija: Saveti kako da je organizujete na najbolji mogući način

Članak se nastavlja posle reklama

 


mediaphotos/iStock/Getty Images Plus via Getty Images