Uređenje malih stanova: 10 zlatnih pravila koja morate ispoštovati

by | November 9, 2022
Uređenje malih stanova

Uređenje malih stanova je težak zadatak čak i za profesionalce, jer je važno da svaki centimetar obdarite funkcijom. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Urzadzamy.pl (@urzadzamy.pl)

Otkrivamo vam savete koji će vam pomoći da pravilno koristite prostor malog stana i da ga vizuelno proširite.

Uređenje malih stanova- trikovi i saveti

Vizuelna čistoća

Minimalizam nije stil u enterijeru, već način života koji sada doživljava svoj vrhunac. Stoga je važno poštovati pravilo- manje je više. Skriveni sistemi za skladištenje i prevencija nereda su odlični načini da počnete da pratite ovaj trend i poboljšate kvalitet života. Sakrijte višak i videćete kako se prostor vizuelno povećava.

Totalno belo

Korišćenje svetlih boja je i dalje najbolji način da ispunite prostoriju vazduhom i učinite da izgleda veća. Bela boja nije novi trend, ali je na vrhuncu. Bela sada označava sve nijanse prljavo bele („skoro bele“): slonovača, bež, sivkasta itd. Ne zaboravite da je takav enterijer izgrađen na nijansama. Kombinacija različitih tekstura – ​​glatkih, grubih, teksturiranih površina i materijala – čini ga nesterilnim, dubokim i zanimljivim.

Uređenje malih stanova- Ogledalo i sjajne površine

Ogledala su svestrano i jednostavno rešenje za male stanove. Pored glavne funkcije, vizuelno povećavaju prostor. Isto se može reći i o trendu prema sjajnim površinama: reflektujući prirodnu svetlost, vizuelno povećavaju prostoriju.

Rešenja za nameštaj po meri

Nameštaj i sistemi za skladištenje po meri su skuplji od gotovih rešenja, ali takođe otvaraju nove mogućnosti za maksimalno korišćenje prostora. To su, na primer, podijumska rešenja sa fiokama ili preklopnim fiokama i skrivenim sistemima za skladištenje koji uokviruju uzglavlje ili vrata.

Transformabilni nameštaj

Budžetnija opcija bi bio nameštaj koji se može transformisati (recimo, stolice na sklapanje i klizni sto za dolazak gostiju) i nameštaj dvostruke namene (kao što su okretna ogledala sa unutrašnjim skladištem za cipele).

Uređenje malih stanova- Radno mesto na prozorskoj dasci

U post-COVID eri, kada su mnogi navikli da rade na daljinu, problem kućne kancelarije postao je  relevantan. Ne možete u svakom stanu dodeliti punopravni radni prostor za svakog člana porodice koji radi van kancelarije. Opremiti radno mesto na prozorskoj dasci je odlično rešenje za vlasnike malih stanova. U blizini prozora uvek ima puno prirodnog svetla, što će vam pomoći da se manje umorite od ekrana i da se duže fokusirate na zadatke.

Enterijer koji odiše optimizmom

Kancelarija na balkonu ili lođi

Lođe i balkoni su “zlatna zaliha” gradskih stanova, koja se često pretvara u skladište starih stvari i letnjih guma. Iskoristite koristan prostor. Ako je očišćen i izolovan, onda možete opremiti punopravnu kancelariju ili sportski prostor.

Staklene pregrade i uređenje malih stanova

Da biste podelili prostor u malom stanu, koristite staklene pregrade umesto gluvih: one zoniraju prostoriju, a ne ometaju prodiranje prirodnog svetla.

Funkcionalno skladištenje

Razmislite o skladištenju u fazi projektovanja: procenite koliko odeće i obuće, knjiga, sportske opreme imate, zapamtite da li ima skija, bicikala i drugih glomaznih predmeta. Rolo kreveti, mezanini iza nevidljivih vrata za odlaganje kofera i retko korišćenih stvari, vakum kese za sezonsku odeću su vam pomoćnici u ovoj fazi.

Nestandardna vrata

Ako otvaranje standardnih vrata zauzima nekoliko centimetara korisnog prostora, zamenite ih kliznim vratima, roto vratima, harmonika vratima ili čak zavesom ako prostoriji nije potrebna zvučna izolacija. Tako dobijate dodatnu površinu za funkcionalnu upotrebu. Ne zaboravite da vrata i otvori na plafonu izgledaju posebno lepo.

Korišćenje vertikalnih površina i uređenje malih stanova

Uštedite prostor u stanu pomoći će zidnim policama, policama i drugim stvarima. Oni praktično ne zauzimaju prostor i istovremeno u potpunosti ispunjavaju svoju funkciju – skladištenje stvari. Obratite pažnju na police sa dijagonalnim pregradama.


GeorgeTsamakdas/iStock/Getty Images Plus via Getty Images