Dobra rasveta za dobru atmosferu

by | May 15, 2018

Rasveta je jedan od najznačajnijih elemenata za kreiranje željene atmosfere u enterijeru. Zato smo vam pripremili mali vodič za njeno pravilno planiranje u stambenom prostoru.

Pravila rasvete u domu

1. Napravite plan
Bilo da sa uređenjem prostora počinjete od nule ili ga samo preuređujete, sastavni deo faze planiranja trebalo bi da bude i mali plan rasvete koji se odnosi barem na najosnovnije stvari vezane za ovaj važan element enterijera. Ono čime se treba rukovoditi jesu aktivnosti koje obavljate u određenoj prostoriji ili kutku (odmor, rad, obedovanje…). Takođe, u obzir uzmite i detalje koje želite da istaknete. Na osnovu pomenutih faktora odredite tip, boju i intenzitet rasvete za svaki kutak, a tek nakon toga sledi odabir rasvetnih tela u stilu koji se najbolje uklapa u vaš enterijer.

PROČITAJTE I… Lako do svetlijeg prostora

2. Obezbedite slojevitu rasvetu
Slojevita rasveta, koja podrazumeva postojanje više različitih izvora svetlosti u prostoriji, ključni je element u stvaranju interesantnog enterijera i željene atmosfere. Na ovaj način možete i vizuelno uticati na veličinu i oblik prostorije – rasveta usmerena na gore učiniće prostor većim, nisko obešeni lusteri stvoriće iluziju veće visine prostorije, dok će pojedinačne lampe raspoređene na različitim mestima stvoriti prijatniju atmosferu.

3. Neka svaka svetiljka ima funkciju
Kako je već pomenuto, aktivnosti kojima se bavite u određenom kutku vašeg doma jedan su od osnovnih faktora prema kojima treba da birate rasvetu. Tako, na primer, za dnevnu sobu, u kojoj se provodi zajedničko vreme sa porodicom i prijateljima, treba odabrati rasvetu koja obezbeđuje opštu vidljivost, ali nije previše intenzivna i nametljiva, radni sto ili radna površina u kuhinji zahtevaju intenzivnu usmerenu rasvetu. U prethodnoj stavki pomenut je estetski značaj slojevite rasvete, a u mnogim prostorijama to je i funkcionalni zahtev. Tako, na primer, u spavaćoj sobi osnovu treba da čini nenametljivo opšte osvetljenje, ali ako volite da čitate pre spavanja, neophodno je da uz krevet obezbedite i usmerenu rasvetu.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs