08.05.2018 Uredjenje

Unutrašnja vrata: Važno je znati

Unutrašnja vrata, osim što osiguravaju privatnost, utiču i na sveukupni dizajn enterijera vašeg doma.

Sobna vrata fizički dele prostorije stana u manje, zasebne celine. Savremena sobna vrata konstrukcijski se bitno razlikuju od onih napravljenih od masiva, i za njihovu izradu postoji skup pravila koji garantuje dugotrajnu i pouzdanu upotrebu.

PROČITAJTE I… Kako izabrati unutrašnja vrata?

Kvalitetna vrata i štokovi najčešće su izrađeni od medijapana, panel ploča ili masiva, dok iverica nije dobar materijal za njih, iako se ponegde koristi. Prema obliku i detaljima izrade, vratna krila delimo u tri osnovne grupe.

Prvoj pripadaju klasična vratna krila kakva su najzastupljenija na tržištu. Odlikuju se jednostavnošću linija i oblika.
Osim klasičnih vrata, sve češće smo u prilici da vidimo i ona gde su se dizajneri poigravali oblicima i bojama različitih vrsta furnira.
Drugoj grupi pripadaju tzv. stilska vrata. Njihova glavna odlika jesu naglašeni detalji, a obično se izrađuju u kombinaciji furniranih i masivnih elemenata. Laičko oko ne može da uoči razliku između takvog krila i od onog od masiva.
Trećoj grupi pripadaju vrata u celosti izrađena od masiva. Namenjena su onima koji nisu za kompromise po pitanju kvaliteta i spremni su da plate više kako bi uživali u prirodnoj lepoti drveta.

PROČITAJTE I… Inovativna drvena unutrašnja vrata

Izbor boje unutrašnjih vrata

Vrata i prozori usklađuju se prema zidovima, a ponekad i prema nameštaju. Radi bolje harmonije, boja drvenarije može se odabrati posebno za svaku prostoriju, isto kao boja zidova. Najčešće se upotrebljava boja slonove kosti. Amerikanci često idu u krajnost farbajući vrata u potpuno suprotnu nijansu od one na zidovima i nameštaju. Danas se primenjuje i postupak tupfovanja (hrapavog mazanja) vrata i prozora – ali nije praktičan jer tako obojene površine zadržavaju više prašine a teže se brišu.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs

još iz kategorije