Ostrvce Vila Franka do Kampo krije magiju Azurnih ostrva

by | 4 marta, 2014
Vila Franka do Kampo

Situirana usred Atlantika, 1.369 km zapadno od evropskog kopna, nalaze se veličanstvena Azurna ostrva. Ona su zapravo arhipelag sastavljen od 9 ostrva koja su grupisana u tri grupe. 

Vila Franka do Kampo slika 2

Vulkani koji su stvorili ostrva stvorili su i manje površine kopna, ostrvca locirana tik nadomak glavnih ostrva. Verovatno najpoznatija od tih manjih formacija je ostrvce Vila Franka do Kampo locirano na oko pola kilometra od ostrva Sao Miguel, najvećeg ostrva arhipelaga.

Ostrvce Vila Franka do Kampo je formirano od kratera starog podvodnog vulkana. Danas je ovo ostrvo pod zaštitom kao rezervat prirode i predstavlja glavnu turističku atrakciju Sao Miguela.

Vila Franka do Kampo slika 3 Vila Franka do Kampo slika 4 Vila Franka do Kampo slika 5

Na ostrvu se može naći endemska vegetacija koja raste na stranama kratera dok se u sredini nalazi jezero skoro savršenog kružnog oblika . Jezero je povezano sa okeanom preko malog kanala. Ovaj kanal omogućuje da voda cirkuliše istovremeno sprečavajući talase da dopiru do lagune.

Vila Franka do Kampo slika 6

Ostrvce se koristilo u različite svrhe. Ovde su obitavali posmatrači kitova, ostrvce je bilo i vojna baza, jedno vreme se na njemu čak gajila i vinova loza, sve dok 1983. godine nije zaštićeno kao prirodno dobro i pretvoreno u rezervat.

Vila Franka do Kampo slika 7

Ranije je ostrvo bilo otvoreno za turiste tokom cele godine, ali danas se može posetiti samo u sezoni, od juna do septembra. U ovom periodu vozi brodić do ostrva a turisti mogu uivati u kristalno čistim vodama lagune i raskošnoj vegetaciji ostrvceta.

Izvor: amusingplanet.com


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.