Veličanstveni rudnik soli u našem komšiluku

by | 26 decembra, 2013
Veličanstveni rudnik soli u našem komšiluku

Da li ste znali da u samom komšiluku imamo nekadašnje industrijsko čudo poslednjih godina pretvoreno u turističku atrakciju? Unutar rudnika soli u blizini naselja Turda u Transilvaniji u susednoj nam Rumuniji lociran je najveći rudnik soli-muzej na svetu.

Rudnik je počeo sa radom u XVII veku.

Veličanstveni rudnik soli

U potpunosti je formiran ručnim iskopavanjem i upotrebom mašina, dok eksplozivi uopšte nisu koršćeni prilikom formiranja impozantnih prostora rudnika.

Posetioci rudnika silaze skoro 130 metara ispod zemljine površine da bi prisustvovali istoriji vađenja i trgovine solju.

Veličanstveni rudnik soli slika2

Kroz prohladan enterijer, prosečne temperature od 10° do 12°C i vlažnosti 80%, prostiru se raznoliki prostori za istraživanje.

Na 45m ispod zemljine površine može se naći nekadašnji rudnik Rudolf, danas pretvoren u amfiteatar sa 180 sedišta, ringišpil, stolovi za stoni tenis i teren za basket, mini-golf kao i prostor za kuglanje.

Veličanstveni rudnik soli slika3 Veličanstveni rudnik soli slika4

Mašinerija nekada korišćena za vađenje soli još uvek stoji u rudniku a pojedini njeni delovi se koriste za vođenje turista kroz rudnik.

Rudnik Tereza na 120m dubine omogućava izlaz na podzemno jezero i tu se mogu iznajmiti čamci kojim se može voziti jezerom.

Veličanstveni rudnik soli slika5

Rotirajući točak u ovom rudniku, deo nekadašnje mašinerije za izvlačenje soli, koristi se kao svojevrsna panorama koja omogućava posmatranje stalagmita i stalaktita širom pećine.

Još jedna zanimljiva ponuda u okviru ovog rudnika lociran je u rudniku Žizela – spa odeljak gde se može uživati u zdravstvenim tretmanima koju optimalna klima i količina soli u vazduhu u ovom rudniku svakako pruža.

Rudnik soli

Odlična očuvanost mašinerije za vađenje soli, samog rudnika kao i pažljivi radovi na osposobljavanju rudnika u turističke svrhe učinio je od ovog posebnog prostora mesto gde se istorija i legenda harmonično sustiču.

Veličanstveni rudnik soli slika6

Uz to, u samom nam je komšiluku, tako da – eto izgovora da malo otputujete i možda posetite ovo čudo.

Izvor: mymodernmet.com


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.